Mensendieck

Oefentherapie-Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houdings- en bewegingsleer. Gekeken wordt hoe mensen in hun dagelijks leven bewegen. Immers, iemand die zijn lichaam verkeerd gebruikt of belast, loopt een sterk verhoogde kans op klachten. In de kliniek kunt u een op maat gesneden behandeling verwachten, waarbij uw individuele houdings- en bewegingsgewoonten centraal staan. Onder leiding van Jolanthe Janssen doorloopt u een individueel, zeer actief behandelprogramma.

Oefeningen
De therapie kan bestaan uit oefeningen om uw lichaam soepel en sterk te houden of een behandeling om klachten en de pijn te verminderen. Er wordt aandacht besteed aan veel voorkomende bewegingen in het dagelijkse leven, zoals opstaan, iets oprapen, fietsen of stofzuigen.
Er wordt sterk gewerkt aan gedragsverandering. Na afloop van de behandeling is de patiënt in staat zijn nieuw aangeleerde houdings- en beweginspatroon te integreren in zijn of haar dagelijks leven.

Bedrijfsbezoek
Ook preventief onderzoek bij bedrijven wordt door de therapeuten van de Van Nijenrode praktijk gedaan. Gekeken wordt op de ”werkvloer” of de werknemers een goede werkhouding aannemen en wat er zoal aan verbetering vatbaar is. Veelal kan door een simpele ingreep veel leed worden voorkomen. Verder worden werknemers met klachten ter plekke behandeld.

Voor wie bestemd ?

De therapie richt zich op alle leeftijden.

Kinderen en tieners
Tijdens de groeiperiode verandert er veel in het leven van kinderen. Hun lichaam verandert, hun bewegingspatroon verandert. Veel kinderen zitten te veel achter de computer en de televisie en krijgen daardoor een ongezonde houding en/of overgewicht. Het is van groot belang dat ze al vroeg spelenderwijs een juiste houding aanleren.
Kinderen kunnen een houdingsafwijking hebben, zoals een versterkte holle onderrug (lordose), een versterkte bolle bovenrug (kyfose) of een scheve rug (scoliose). Door een snelle groei en ongunstige houding kan de holling/bolling versterkt worden. Dit kan klachten en/of scheefgroei tot gevolg kan hebben.

Volwassen en ouderen
Bij volwassen kan er sprake zijn van pijnklachten tijdens of na werkzaamheden of bij het uitoefenen van een hobby of favoriete sport. Door een verkeerde houding bij bijv. klussen, tuinieren of golfen kunnen rug, nek-, schouderklachten ontstaan.

Patiënten met allerlei ziektebeelden zoals bijv. osteoperose, Parkinson, reuma, artrose, scoliose, zie verwijsindicaties oefentherapie Mensendieck, kunnen terecht in de kliniek. Oefentherapie-Mensendieck leent zich door haar totale benadering en individuele karakter uitstekend voor het begeleiden van de ouder wordende mens. In de behandelingen is er volop aandacht om de patiënt een betere houding in het dagelijks leven aan te leren, zodat u weer optimaal leert functioneren vaak ook ondanks uw  ziekte.
De kliniek is gespecialiseerd in stressgerelateerde klachten, al dan niet ontstaan door uw werksituatie.  Door een hoge werkdruk en stress en veel achter de computer zitten kunt u last krijgen van spanningsklachten.
Ook RSI is typisch een klacht ontstaan door een verhoogde werkdruk en een verkeerde houding.

Zie voor uitgebreidere informatie: www.vvocm.nl

Verwijsindicatie

Neurologische klachten, zoals
–    Ziekte van Parkinson
–    Hernia
–    Migraine
–    Whiplash
–    Multiple sclerose
–    Nekklachten daarbij uitstraling naar de arm(en)

Orthopedische aandoeningen:
–    Houdingsafwijkingen
–    Degeneratieve aandoeningen (slijtage)
–    Groeistoornissen
–    Standsafwijkingen van gewrichten
–    Overbelastingsklachten
–    Hypermobiliteit
–    Osteoporose

Reumatologische aandoeningen
–    Reumatoïde arthritis
–    Arthrose
–    M. Bechterew
–    Fybromyalgie

Ademhalingsproblemen
–    COPD
–    Hyperventilatie

Gynaecologische aandoeningen
–    Zwangerschapsproblematiek
–    Bekkenbodemproblematiek
–    Incontinentie
–    Bekkeninstabiliteit

Spannings- en overbelastingsgerelateerde klachten
–    Stress
–    Spanningshoofdpijn
–    Hyperventilatie
–    RSI
–    Nek- en schouderklachten

Sensomotorische stoornissen
–    Ontwikkelingsstoornissen
–    Problemen bij fijne en grove motoriek
–    Hyperactiviteit

Vergoedingen door zorgverzekeraars

 • Voor een behandeling is een verwijzing van een huisarts, bedrijfsarts of andere medisch specialist nodig.
 • Een behandeling duurt 35 minuten, in de Kliniek Van Nijenrode wordt ruime aandacht aan de patiënten besteed.
 • Mensendieck Kliniek Van Nijenrode is aangesloten bij alle zorgverzekeraars.
 • De therapeut Jolanthe Janssen is ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en bij de beroepsvereniging voor oefentherapeuten.

Vergoedingen

 • Behandeling van jongeren onder de 18 jaar wordt vergoed vanuit het basispakket (18 behandelingen per jaar).
 • Chronische klacht wordt vergoed vanaf 10e behandeling vanuit basispakket. Voor de vergoeding van de eerste 9 behandelingen dient u een aanvullend pakket te hebben.
 • Zonder zorgverzekering is behandeling ook mogelijk:
  • Voor een behandeling wordt € 35 gerekend:
  • Voor een behandeling aan huis wordt € 45 gerekend.
  • Voor een massage van 20 minuten wordt 30 euro gerekend